Review buku : SAHAJA AKU JATUH CINTA - PART 1

Friday, February 20, 2015

sedang menghadam buku tulisan bonda nor...
"sahaja aku jatuh cinta"

jujurnya saya sbnrnya kalau baca novel atau buku mesti laju je nak habiskan... dalam masa saya dapat buku ni.. saya juga telah menghabiskan buku "cukupkah wang anda" karya puan rohani..

kenapa bila baca buku bonda nor saya akan mengambil masa yg lama? bukan kerana bukunya bosan... bukan tidak menarik.. malah TERLALU MENARIK sampai saya sayang nak habiskan.. setiap bab penuh dgn isi ,ilmu dan sirah! rugi jika saya hanya membacanya dengan sekali lalu sahaja.

saya akan menghadam kisah kisah di dalam setiap bab buku ini.. bukan jalan cerita yg saya cari dalam buku ini.. tapi ilmu yg cuba disampaikan saya cuba gali dan ingati... saya bukan orang yg suka baca buku sejarah agama... tapi melalui tulisan di dalam buku ini.. saya amat tertarik dgn sirah agama yg cuba disampaikan...

baru separuh buku saya baca.. masih ada separuh lagi saya akan terokai... subahanallah.. segala ilmu dan bakat yg Allah beri pada Bonda Nor amat bermanfaat buat saya.. dan mudah mudahan menjadi amalan yg berpanjangan buat penulis ini serta pengalaman asal yg dikongsi oleh keluarga ammar ....

sebenarnya buku ini berkisahkan pengalaman keluarga ammar... cara ammar diasuh dan institusi kekeluargaan islam...tetapi disampaikan dalam bentuk novel... tidak bosan langsung membacanya malah saya rasa makin saya baca makin SAYA JATUH CINTA!!!

hikmah yang tersirat - part 2

Friday, September 5, 2014

Bulan julai yang lepas, ada  beberapa orang bertanyakan tentang buku ahmad...

Terlintas di dalam fikiran judul bukul tu... 'hikmah yang tersirat'

Mungkinkah saya boleh terbitkan hikmah yang tersirat part 2?

Heh.. joking!

'Kursus dan latihan hidup ' di kluang selama dua tahun telah tammat maka bermulalah kehidupan baru utk saya lebih bersedia menjaga orang tua pula...

Saya tidak merasakan inilah pengakhirannya.. malah inilah permulaannya.. untuk saya rangka kehidupan yang lebih baik dan bermakna buat keluarga saya...

Saya selalu pegang kata kata ini sejak di bangku sekolah..
'If u fail to plan.. then u plan to fail.. but after all He is the Best Planner'

Allah dah rancang molek.. rancang elok perjalanan kita... dalam musibah.. dalam kepayahan.. pada kita terselit hikmah yang tersirat...dan sekarang saya sedar...

ujian yang paling payah adalah apabila diuji dgn kegembiraan..


~Bila seorang ibu mengucapkan..
ALHAMDULILLAH....

Anaknya akan pulang menemaninya.
Cucu cucu akan memeriahkan suasana rumahnya...

Nikmat dunia pun dh rasa gembira...
Inikan pula nikmat syurga... tak terjangkau di fikiran...



-pLAY SONG BY NING BAIZURA: ALHAMDULILLAH

Oh betapa hebatnya dugaan dan takdir-Mu
Adakala ku rasa terlalu lemah
Namun hanya pada Mu ku berserah

Oh pintaku selamat dalam jagaan-Nya
Tangan menadah hati berserah
Pada-Mu ku syukur Alhamdulillah

Oh Alhamdulillah
Oh Alhamdulillah
Alhamdulillah


Sabr, fighting!

Thursday, May 29, 2014

Sedikit masa saja lagi..

Bertahanlah wahai diri...

Fighting!

Dating.. friday 160514

Friday, May 16, 2014

Asal cuti je jalan...
Asal jalan je cuti...

Memang tu la routine kami kalau tak balik shah alam... beli brg dapur... bawak anak anak jalan main... kadang tengok wayang kalau ada citer cartoon...
Rasanya orang kedai pun dah kenal kai kot... balik balik setiap minggu muka ni la pengunjung setia... hehe...

Minggu ni date ngan cik embun je... sebab kekwa balik kg shah alam... dah minggu kedua dik wa kena demam ciken pox...sian baby kekwa kan... baby besor dh empat tahun tahun 2014 ni.. hihi... seminggu umi cuti jaga adik wa demam.. amik cuti smp habis cuti umi.. terpaksa mintak tolong ayah bonda ku yg nun jauh di shah alam utk jagakan sekejap....

Minggu depan umi amik dik wa ye... kasik can date ngan kakak jap minggu ni..next week kita bergamba bertiga plak eh...


Hi blog.. u miss me?

Thursday, May 15, 2014

I'm back!
InshaAllah.. lepas ni more sharing in my blog... sbb dh jumpa application yg mudah nak sharing and post entry kat blog which is mcm dalam gambar kat bawah.. cuma disadvantage nya tak boleh nak edit gmbr ikut mana yg kita suka... or maybe sy yang tak tau??..anyone yg tau boleh bantu saya? Hehe...


Self rewards

*pat pat own shoulder..

Siapa lagi nak bagi kalau bukan diri sendiri kan.. hehehe

Budak itu bertanya

Sunday, May 11, 2014

Setelah lama berkawan.. budak lelaki ni baru bertanya...






"Ayah dia mana?"

Ayah sape?... tanya saya...

"Ayah dia lah.. " smbil menunjuk ke arah nadaa dan marwa...

"Oh.. ayah dia dh meninggal.. ada dekat kubur.. "

Budak lelaki itu pun berkata. "Ayah dia jadi hantu?"



ADOI.. !#*&$#$((&@^/?!#